Sovitus

Sovitus on Raamatun keskeinen aihe:

  1. Synnin Jumalan kanssa aiheuttaman ristiriitatilanteen hoitaminen ihmiselämässä.
  2. Synnin suhteessa Jumalaan aiheuttaman syyllisyyden tunteen hoitaminen, poistaminen.

Suhteessa Jumalaan sovittamattoman syyllisyyden seuraukset ovat ihmiselle kauheat. Tällaisen ihmisen iankaikkisen elämän osana on kokea Jumalan viha ja tuomio. Tätä profeetta Jesaja sai profeetan kutsumuksensa yhteydessä Jumalan ja Hänen enkeliensä läsnäolossa kokea.

”Niin minä sanoin: ”Voi minua! Minä hukun, sillä minulla on saastaiset huulet, ja minä asun kansan keskellä, jolla on saastaiset huulet; sillä minun silmäni ovat nähneet kuninkaan, Herran Sebaotin.” (Jes. 6:5.)

Esikuvana profeetta Jesajan syntien sovittamisesta oli serafin pihdeillä alttarilta ottamalla hehkuvalla kivellä huulien koskettaminen,

”Silloin lensi minun luokseni yksi serafeista, kädessään hehkuva kivi, jonka hän oli pihdeillä ottanut alttarilta, ja kosketti sillä minun suutani sanoen: ”Katso, tämä on koskettanut sinun huuliasi; niin on sinun velkasi poistettu ja syntisi sovitettu”. (Jes. 6:6, 7.)

Synnin rikkoman jumalasuhteen uudistaminen voi toteutua Raamatun mukaan vain uhraamalla niin sanottu hyvittävä uhri. Hyvitys tapahtuu rangaistuksen sijaiskärsimisen kautta. Viaton antaa henkensä uhriksi tuomitun puolesta, tämän lunastamiseksi.

Lue koko tiivistelmä Ilmari Ruuhisalmen opetuksesta pdf-tiedostona: Kristuksen ristin sanoma.

Pin It on Pinterest

Share This